diumenge, 18 de novembre del 2012

ORÍGENS II



La sardana es va popularitzar a final del segle XIX amb les innovacions de Pep Ventura, però el segle anterior ja es ballaven danses populars com el contrapàs i la sardana curta que es convertiren en la sardana llarga que amb petites variacions és la que es balla actualment.


       Contrapàs
El contrapàs era una dansa semi litúrgica ballada en cadena, bàsicament per homes, que representava l'organització jeràrquica i social d'una comunitat. Els balladors dansaven en semi cercle i el primer ballador de l'extrem esquerra dominava el grup, impulsant-los a fer passes més o menys llargues, amb l'objectiu d'acabar al mateix lloc on havien començat. Si s'aconseguia aquesta fita, els balladors deien que havien aconseguit treure el contrapàs. La jornada de ball contenia diverses seccions i figures, una de les quals era una coreografia de ball en rodona: la sardana. L'any 1955 es va trobar un manuscrit del segle XVIII on entre altres ballades hi ha quatre sardanes, que són les més antigues que s'han trobat. Una d'elles porta per títol  La del senyor mestre d'Amer.




                                            Sardana curta
Durant la primera meitat del segle XIX el contrapàs sofreix una davallada, i es redueix el nombre de les seves representacions. Al mateix temps, aquella última figura del contrapàs agafa personalitat pròpia i substitueix el contrapàs mateix. Aquesta primera versió independent s'anomena "sardana curta". Té una forma musical de vint-i-quatre compassos amb una extensió melòdica definida i fixa.
Aquesta dansa, molt rudimentària i monòtona, acompanyada per instruments populars diferentment escollits segons la comarca, es va estenent per les dues vessants pirinenques. El vincle d'unió entre l'Empordà i la Garrotxa amb Rosselló es va concretar gràcies al creador de l'actual sardana, Pep Ventura, que va aconseguir l'ampliació i enriquiment de l'extingida "sardana curta" i de certs ritmes que després van constituir la base de la veritable sardana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada