dilluns, 12 de novembre del 2012

LA SARDANA

ORÍGENS I




Hi ha diferents versions sobre l'origen de la sardana. La seva forma en rotllana, la manera de ballar-la, i el fet d'agafar-se de les mans, denoten, segons alguns historiadors, una antiguitat que es pot remuntar a èpoques preromanes. I fins hi tot algunes llegendes fixen els seus origens a l'antiga Grècia, on les danses circulars, donant-se les mans, ja abundaven, segons es desprèn d'algunes representacions escultòriques. Posteriorment van ser adoptades per pobles ibèrics i ballades a les riberes de la Mediterrània. Sense arribar al mateix grau de normalització coreogràfica i elaboració instrumental, similars danses circulars enllaçades es troben també en altres zones de Provença, Galícia, Astúries, Castella i Portugal.



També hi ha qui veu orígens ancestrals en la sardana que es remunten a la cultura Anatolica don també provenen les maneres musicals bizantines i gregues.



Cercant respostes, s'ha derivat cap a l'estudi etimològic de la paraula sardana, trobant els seus orígens en la paraula llatina "Cerretana", que, segons Plini (escriptor llatí), és el nom del territori pirinenc de la regió de Girona anomenada Cerdanya.No és fins el segle XVI que apareix el terminologia sardana fent referència concreta a una dansa que es ballava en forma de cercle tancat o rotllana. I és a partir del segle XIX quan la sardana és reconeguda com un ball documentat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada