diumenge, 11 de novembre del 2012

JULI GARRETA I ARBOIX

Nat a Sant  Feliu de Guixols el 12 de març del 1875, de formació autodidacta, rebé les primeres nocions musicals del seu pare, músic i rellotger.  La seva creació musical fou innovadora  ja que es va poder regir per la seva intuïció musical de forma totalment lliure. Posteriorment esdevingué amic de Pau Casals i és ben segur que això l'ajudà a formar la seva personalitat com a músic i compositor. 

De primer, Garreta s'inicià en l'ofici de rellotger, que ja no abandonaria en tota la seva vida. L'aprenentatge el va fer a Vilanova i la Geltrú, el poble de la seva família. 
Novament a Sant Feliu, començà la seva carrera com a instrumentista actuant a la cobla-orquestra "La Vella", del seu pare i, més endavant, formant el "Quintet Garreta". Fou fiscornaire i tocà el violí i el piano.



La seva producció és molt àmplia: obres per a orquestra, per instruments diversos, per orquestrina i banda, música simfònica, música per a cobla i un gran nombre de sardanes extraordinàries. Els estudiosos han fixat tres etapes en la seva producció sardanista. La primera, d'aprenentatge, iniciada amb La pubilla, 1897. La segona, de transició, amb més domini del medi, que abastaria aproximadament els anys 1902 al 1909. I la tercera, de la plenitud, amb grans obres com A en Pau Casals, Dalt les Gavarres, Juny, Primavera, Isabel, que han estat i són repertori habitual en concerts, ballades i aplecs. En la sardana Llicorella introduí l'ús de la sordina en els instruments de metall de la cobla. La seva actitud com a compositor queda reflectida en les seves paraules: "La sardana és una dansa que s'ha fet per a ballar quietament i dolçament". El seu repertori de sardanes va tenir molta difusió fora de l'àmbit sardanístic a través de les versions per a piano que es van editar.

Les sardanes d'en Garreta són autèntics poemes simfònics en miniatura que s'aparten de la tradició popular per aproximar-se a la morfologia germànica que tant va influir en els músics catalans del modernisme. Entre aquests, Garreta ocupa un lloc destacat i singular. Deixeble espiritual de Strauss, queda aïllat en el panorama de la música catalana i les seves prodigioses sardanes també marquen una fita singular en el gènere, admirades sempre per la noblesa i el lirisme de les seves idees expressades amb una seguretat i eloqüència incomparables. L'estil d'en Garreta no va tenir continuadors.
La sardana Juny, estrenada l'any 1921, és una de les millors composicions per a cobla de la història, per no dir la millor, i té lletra del poeta Ambrosi Carrión. 

És aquella que diu:
JUNY


Oh sol brunzent,
oh mar blava remorejant

que dansa amb el vent;

harmonia del juny cremant

que la terra i el cel

fon en un anhel.


Com un bressol

la barca es gronxa;
sospira el ventijol.
Boca encesa plena de sol!



La vela estesa
se l’endurà com prenent vol.
I el foc de l’amor que en ton llavi guspira,
eixam d’abella d’or,
joia d’estiu,
serà flam que gira
i covar de niu.

La plana rossa per l’oreig s’escabella, l’ocell pren el vol.
El blat ja és madur i el volant
és lluent de sol.
Seguem arran , arran,
que a la fatiga l’amor és consol.
L’aigua del càntir durà fresca a tos llavis;
quan el jorn mor
els teus ulls lluint em diran,
dolçament cantant,
un gran secret d’amor
que em farà batre amb foc el cor.

Els camins són perfumats,
canten les fontanes dolçament,
els estels,  al cel penjats,
fan com una llum esporuguida.
Si et deixessis tu besar,
tot el viure meu fóra cantar.

Cada bauma és un traïdor,
cada estel que guaita un delator;
deixa’m anar que em crema el teu besar.

Oh,  nit de l’estiu tota de foc!
Ben a poc a poc,
que ningú et senti!
D’un amorós neguit
s’abranda el pit.
Juny esplendent
els cors ajunta.
D’eix dolç turment
etern
la vida fes
per sempre més.

La plana rossa per l’oreig s’escabella,
l’ocell pren vol,
el blat ja és madur i el volant
és lluent de sol.
Seguem arran, arran.

                                                      Lletra d'Ambrosi Carrión
                                                      Música de Juli Garreta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada