dimarts, 19 de març del 2013

COBLA LA PRINCIPAL DE LA BISBAL


                            125 ANYS 

Aquest any la cobla La Principal de la Bisbal celebra els 125 anys de la seva fundació. La cobla ha programat nombrosos  actes, un dels quals es celebrarà dissabte que ve, dia 23 de març, a l'Auditori. (www.auditori.cat)

Any 1932
La Principal de la Bisbal es va fundar l’any 1888. El seu naixement coincideix amb l'època que la sardana comença a expansionar-se per Catalunya. Feia tot just tretze anys de la mort de Pep Ventura.
La sardana havia començat un procés d'evolució i expansió que li va permetre estendre's de les terres de Girona a arreu de Catalunya.
Els primers músics que van formar part de la primera etapa van sorgir de l'escola del compositor i musicòleg Joan Carreras i Dagàs. De fet, no s'entendria el seu naixement sense tenir present la feina dels anys anteriors de Carreras i de la seva Escola de Música a la Bisbal. Carreras, que era de Girona i havia estat treballant a Barcelona i a França, segurament va anar a la Bisbal per la seva amistat amb Joaquim Galí, bisbalenc apotecari, i Melcior de Ferrer, compositor molt conegut de l'època.

La majoria d'edat de la cobla La Principal de La Bisbal, l'inici de la seva gran puixança, es va produir amb l'arribada, a començaments del segle XX, de diversos components de la cobla de Palau-Sator: els Saló i els seus familiars propers, els Barnosell.
El 1935 és nomenat director Conrad Saló i Ramell que exercí el càrrec fins el 1990, i ha estat considerat el director de cobla més capacitat i rigorós.
La baixa de Ferran Rigau l'any 1950 propicià que s'hi incorporés Ricard Viladesau, de la qual en formaria part fins al 1970. Viladesau en va ser el solista indiscutible de la tenora, en un moment on també va coincidir amb el "Moreno" (Josep Puig) al fiscorn i l'Àngel Pont al tible.

L'any 1988, en la commemoració del centenari de la cobla, l'entitat va rebre homenatges a tots els indrets on van actuar, destacant els actes del centenari a la Bisbal i els concerts al Gran Teatre del Liceu, al Palau de la Música Catalana, a l'Abadia de Montserrat i al Palau de la Generalitat, on li va ser atorgada la prestigiosa Creu de Sant Jordi.

Músics més rellevants
Les figures més rellevants de la història de la cobla n'han format part en un moment o altre de la seva trajectòria artística. Cal esmentar els tenores:Josep Gispert Albert Martí, Ramon Rossell, Josep Coll, Ferran Rigau i Ricard Viladesau; els tibles: Enric Barnosell, Àngel Pont i Joan Parés; els trompetes: Pere Pruñunosa, Francesc Capellas i Joan Sadurní; els fiscornaires: Tomàs Garcia, Lliberat Juanals, Josep Puig "Moreno" i Josep Riumalló; els contrabaixos: Fèlix Horcajo, Emili Saló, Josep Vallespí, etc..
.


Alguns directors de La Principal de La Bisbal han estat els Mestres: Robert Mercader, Josep Canet, Josep Maria Soler, Josep Saló, Genís Canet, Conrad Saló, Josep Cassú, Josep Maria Surrell, i el fill de Josep Cassú, Francesc Cassú n’és el director des de 1992.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada