dilluns, 4 de febrer del 2013

XAVIER MONTSALVATGE I BASSOLS


Aquest any passat ens deixà un gran compositor de música simfònica, en Xavier Montsalvatge, considerat una de les figures claus de la música catalana de la segona meitat del segle XX.
Va néixer a Girona l'any 1912, però  la mort del seu pare quan tenia nou anys el portà a Barcelona, on estudià a l'Escola Municipal de Música de Barcelona amb els mestres Francesc Costa, Lluís Millet, Enric Morera i Jaume Pahisa.
Molt aviat es decantà per la composició. La primera composició important data de l'any 1940, Tres divertimentos, per flaviolaires.
També feia crítica de música, ja l'any 1936 treballava al diari El Matí. Més endavant en féu a Destino i La Vanguardia entre altres.



La seva obra és molt extensa i variada, a més de música simfònica, també va escriure òpera, ballet, música per a pel·lícules, per obres infantils, cançons, obres per a solistes instrumentals i també va fer aportacions al món de la Sardana.





Palau Robert 2012
Va compondre música per a cobla:

   -  Elegia a Juli Garreta
   -  Madrigal en forma de Sardana

i algunes sardanes com:

   -  La meva Girona, (per a piano) instrumentada per a cobla        per Josep Maria Serracant.
   -  Setembre
   -  Puigsacalm
   -  La rosa de Sant Jordi

L'any passat la Generalitat de Catalunya li va dedicar una exposició retrospectiva al Palau Robert de Barcelona anomenada Xavier Montsalvatge, compositor 1912-2012.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada