diumenge, 13 de gener del 2013

CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA


En Josep Mainar i Pons, Lluís Moreno i Pallí, i Joan Bertran i Gargallo, de l'Obra del Ballet Popular van instituir l'any 1960 la proclamació anyal de Ciutat Pubilla de la Sardana a un municipi en reconeixement als seus merits  i la seva tasca en el foment i difusió de la sardana. Aquest proclamació tenia aleshores una dimenció patriòtica que amb la democràcia i la recuperació de les institucions nacionals s'ha convertit en més festiva els darrers anys.

Els trets característics de cada proclamació són:

Banyuls sur Mer
Lliçó Magistral: Una persona de la localitat, de rellevància intel·lectual, fa un estudi de la sardana.
Missatge al Món Sardanista: Cada any s'ha encomana a alguna persona de Catalunya que faci un comentari de com veu ell la sardana.
Medalles (mèrit sardanista, musical, cívic i a la dansa): Per guardonar a persones que hagin destacat durant l'any en les diferents modalitats.
Monument: Cada població aprofita l'avinentesa per erigir un monument a la sardana.
Sardana del Pubillatge: Es demanada a un compositor que faci una sardana per cada pubillatge.

Pubilla Universal de la Sardana: En cada edició s'escull una noia de la població perquè sigui la pubilla (en els darrers anys s'ha substituït la pubilla pels sardanistes d'honor, que cada lloc opta segons el seu criteri).
Les claus: Cada Ciutat Pubilla confecciona una clau que és col·locada al clauer que conté totes les de les diferents ciutats. Aquest clauer roman guardat per la ciutat durant l'any que ostenta el títol, lliurant-lo a la propera, en les festes de proclamació.


La primera Ciutat Pubilla de la Sardana fou Girona l'any 1960 i la darrera ha estat Organyà el 2011.
(durant aquests anys també han estat proclamades Ceret 1962 i Banyuls 1977 de la Catalunya Nord)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada