diumenge, 14 d’abril del 2013

JOSEP TAXÉS I MESTRES



El darrer dia de classe la companya M.Carme Juan, que tan bon treball està fent amb la Magda Simón sobre el barri de Gràcia, em va passar un paperet en que em deia que un tal Josep Taxés i Mestres havia dedicat una sardana a la finca La Fontana (1957) de la que n’havien parlat en el seu 
darrer treball.


Vaig decidir cercar-ne informació ràpidament i, quina ha estat la meva sorpresa, que he descobert un personatge relacionat amb la sardana que no coneixia i del que ara us en parlaré:

Josep Taxés i Mestres, Barcelona 1890-1959, va ser un músic i prolífic compositor sardanista. Va estudiar solfeig i piano a l’Schola Orpheonica del Palau de la Virreina. L’any 1928 n’era professor i l’any 1932 bibliotecari. Després amplià la seva formació fent cant, harmonia, composició i instrumentació. L’any 1913 ja debutava al Teatre Bosque com a tenor; i durant una vintena d’anys actuà en teatres d’arreu de Catalunya i del món.


Va estar en diverses entitats corals com l’Orfeó de l’Agrupació Sardanista de Barcelona, l’esbart infantil Gavines, el Cor de Pescadors de la Barceloneta, Amics sardanistes de la Sagrada Família, Casal Lleidatà de Barcelona i també en esbarts de Prats de Lluçanès i Girona. Més tard es va vincular molt a Santa Eulàlia de Riuprimer on fundà una associació coral i un esbart promovent a la vila moltes activitats populars i culturals. A més de dirigir també tocava el piano, la flauta i la gralla.

Fou un compositor molt prolífic amb més de cent noranta sardanes, algunes amb la col·laboració d’en Josep Font i Sabaté. També té obres per a orfeó, cançons de caramelles, música sacra, goigs, música per cobla, ballet i representacions teatrals.



Efectivament hi ha la Sardana LA FONTANA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada