El mot aplec té els seus orígens en les trobades religioses i festives que es celebraven a l’aire lliure, generalment a l’entorn d’algun santuari o indret amb algun emblema o significat religiós. Un aplec d’aquest caire és el que se celebra cada juliol a la Creu del Matagalls des de 1950. Amb els anys el mot aplec té altres significacions més enllà de la religió com per exemple la trobada d’excursionistes al cim del Canigó, la vetlla de Sant Joan per baixar la Flama. I encara avui doncs utilitzem el mot aplec per altres trobades com la patriòtica del Pi de les tres Branques, festives com l’Aplec del Cargol i folklòriques com els Aplecs de Sardanes.
Els aplecs de sardanes s'organitzen comarcalment dins del territori català mitjançant unes entitats creades amb aquesta finalitat: l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines, la Coordinadora d'Aplecs de les Comarques Meridionals, la Coordinadora d'Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes i la Comissió d'Aplecs Sardanistes de Barcelona. En quant a difusió internacional, la Fundació Universal de la Sardana va fer possible que aquest ball fos present als Jocs Olimpics de Barcelona, Atlanta i Sidney,
Cada d’any s’organitzen a la majoria de pobles de Catalunya, petits o grans, aplecs de sardanes. Els més modestos amb una sola cobla i altres amb més història i possibilitats econòmiques amb tres, quatre i fins i tot cinc cobles de les més reconegudes del moment. Aquests aplecs són un important punt de trobada de gent d’arreu del territori. Podem trobar-nos gent de les Terres de l’Ebre, de Terres de Ponent o de la Catalunya Nord. Les cobles més cobejades pels organitzadors dels aplecs solen ser les que provenen de les comarques gironines.
En els aplecs de sardanes podem gaudir a l'aire lliure (si no plou), en bells entorns, de la música de les cobles tot dansant al so de la tenora, el flabiol, el tible, el fiscorn.... mentre ho compartim amb els amics i fem noves coneixences.
Enllaç Guia d'aplecs 2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada