dilluns, 25 de febrer del 2013

VICENÇ BOU I GELI



Torroella de Montgrí (1885-1962)
Fou un compositor dels més coneguts, premiats i homenatjats en el món de la sardana. Era instrumentista de flabiol, trombó i violí. La seves sardanes han estat i són repertori imprescindible de les cobles per a ballades i aplecs ja que són molt balladores.
Ja d’adolescent ingressà a la cobla la Lira de Torroella on el seu pare tocava el fiscorns i també en formaven part tres oncles materns.
Als disset anys ingressà com a trombonista a la que seria la seva cobla durant vint-i-cinc anys, Els Montgrins. Després en seria el flabiolaire i director. Molt aviat començà a compondre sardanes que captivaren ràpidament el públic amb les seves melodies enganxoses, agradables i ingènues.
L’any 1929 deixa de dirigir i interpretar però segueix composant sardanes.


Seduït per l’èxit es trasllada a Barcelona i forma part de la vida bohèmia i cosmopolita del Paral•lel d’abans de la guerra.
Presumit i guapo, amb un bigoti que sempre volia tenir perfecte, allà es va formà la llegenda de bohemi incombustible i seductor de cupletistes. Raquel Meller li encarregava cançons. També cantava cançons seves Emili Vendrell. Algunes de les seves melodies es setien a París i l’Argentina
A l’inici de la Guerra Civil deixa la vida bohemia i torna a casa a Torroella. Perd un dels tres fills a la guerra i això l’enfonsa i passa moltes dificultats.

Te resgistrades dues-centes composicions de les quals més de cent setanta-cinc són sardanes. En les seves sardanes no hi ha grans tècniques musicals però són molt populars.

Les Sardanes més populars:

- Esperança
- Cants de Maig
- El Saltiró de la Cardina
- L'anell de prometatge
- Llevantina
- Girona aimada
- Record de Calella
- La cardina encara salta
- Record de Calella
- Pescadors bons catalans
- .........
- .........

Pescadors bons catalans


dilluns, 11 de febrer del 2013

POEMA DEDICAT A LA SARDANA

Moltes són les persones conegudes i no tan conegudes de casa nostra i de fora que han escrit prosa o poesia lloant les virtuts de la nostra Sardana. De tots és conegut el poema de Joan Maragall, però avui vull publicar un preciós poema del no menys famós Josep Carner, definint la nostra dansa.

Oh noble sardana!
En tu els catalans
alegren llur terra
donant-se les mans.

En l’amor que mostren
a llur país,
no hi veureu cap feble
ni un relliscadís.

Oh noble sardana
en jorn resplendent,
Oh gaia cadena
de la nostra gent!   

                 
Serena troballa                                      
d’un ritme sagrat!
Units, com un símbol
de fe i llibertat.                   
Josep Carner i Puig-Oriol
                                            Escriptor i poeta (Barcelona 1884 – Brusel·les 1970)

dilluns, 4 de febrer del 2013

XAVIER MONTSALVATGE I BASSOLS


Aquest any passat ens deixà un gran compositor de música simfònica, en Xavier Montsalvatge, considerat una de les figures claus de la música catalana de la segona meitat del segle XX.
Va néixer a Girona l'any 1912, però  la mort del seu pare quan tenia nou anys el portà a Barcelona, on estudià a l'Escola Municipal de Música de Barcelona amb els mestres Francesc Costa, Lluís Millet, Enric Morera i Jaume Pahisa.
Molt aviat es decantà per la composició. La primera composició important data de l'any 1940, Tres divertimentos, per flaviolaires.
També feia crítica de música, ja l'any 1936 treballava al diari El Matí. Més endavant en féu a Destino i La Vanguardia entre altres.



La seva obra és molt extensa i variada, a més de música simfònica, també va escriure òpera, ballet, música per a pel·lícules, per obres infantils, cançons, obres per a solistes instrumentals i també va fer aportacions al món de la Sardana.





Palau Robert 2012
Va compondre música per a cobla:

   -  Elegia a Juli Garreta
   -  Madrigal en forma de Sardana

i algunes sardanes com:

   -  La meva Girona, (per a piano) instrumentada per a cobla        per Josep Maria Serracant.
   -  Setembre
   -  Puigsacalm
   -  La rosa de Sant Jordi

L'any passat la Generalitat de Catalunya li va dedicar una exposició retrospectiva al Palau Robert de Barcelona anomenada Xavier Montsalvatge, compositor 1912-2012.